Úvod   >   Blog
Úvod   >   Blog

Co na srdci, to na jazyku - Proč si najít lokálního farmáře

Chuť ovoce a zeleniny jakou jsme poznali v dětství na zahrádce, v supermarketech nikdy nenajdeme. Potěšit naše chuťové pohárky nám znovu pomůžou lokální zemědělci, od kterých můžeme odebírat bedýnky a tím podpořit jejich hospodaření, místní ekonomiku a životní prostředí.

 

Co je KPZ (Komunitou podporové zemědělství)

KPZ je způsob získání kvalitních potravin, díky kterému podpoříme konkrétního zemědělce. Jde o partnerství mezi zemědělcem a podílníkem, jehož součástí je i sdílení rizik neúrody a bohatství úrody dané sezóny. Členové KPZ si před sezónou předplatí část úrody, čímž má zemědělec zajištěný odbyt a dostatek financí pro chod farmy. Předání podílu bývá na určeném místě jednou týdně nebo jednou za 14 dní podle druhu předplatného.

 

Existuje několik způsobů jak se do KPZ zapojit. Základní jsou tyto, ale možností je spousta:

1. Najít si farmáře, který nabízí podíly na své úrodě a dováží na odběrné místo ve vašem městě nebo okolí.

2. Založit odběrné místo, najít odběratele a domluvit farmáře, který bude dodávat podle sezóny ovoce, zeleninu, popřípadě mléčné výrobky, maso a vejce.

3. Domluvit se se skupinou lidí, kteří se složí na pronájem pole a plat člověka, který se bude o pole starat a pěstovat pro vás ovoce a zeleninu.

 

Výhody pro podílníka (spotřebitele):

  • máte přístup ke kvalitním, sezónním potravinám přímo z farmy za cenu přijatelnou pro obě strany
  • znáte svého zemědělce a prostředí kde se pěstuje zelenina, ovoce nebo chovají zvířata na mléko, maso či vejce
  • ochutnáte různé druhy zeleniny a ovoce, které obvykle nejsou v obchodech dostupné
  • naučíte se vařit nová jídla, vyhledávat nové recepty
  • investujete své peníze do rozvoje menších rodinných ekologických farem
  • podpoříte místní ekonomiku a ekologicky šetrné hospodaření
  • více poznáte problémy, se kterými se drobní zemědělci potýkají, můžete se přímo účastnit práce na farmě
  • snižujete uhlíkovou stopu u přepravy ovoce a zeleniny

 

Výhody pro zemědělce:

  • peníze předem jim dávají finanční stabilitu
  • prodávají potraviny přímo místním lidem
  • nebojují s konkurencí velkovýrobců
  • nemusí v sezóně věnovat cenný čas hledáním zákazníků, ušetří čas na hospodaření a rodinu
  • s jistotou odbytu mohou lépe plánovat
  • prodají vše co vypěstují, nejsou limitováni tvarem ani hmotností jednotlivých kusů zeleniny a ovoce
  • komunikují s lidmi a znají jejich potřeby a názory, mohou rozšiřovat různorodost pěstované zeleniny a ovoce

 

Ukázka, jakou netradiční zeleninu můžete najít v bedýnce od zemědělce (KPZ).

- červená mrkev, žlutá mrkev, salát čekanka, česnekové výhonky, žlutá řepa, mangold, kadeřávek, černou ředkev, muškátovou dýni, tuřín a mnoho dalších podle sortimentu zemědělce.

 

Pro více informací o KPZ můžete navštívit stránky kpzinfo.cz, asociaceampi.cz, lovime.bio

 

Jak najít svého zemědělce na farmářských trzích

Nakupování na farmářských trzích nám dává příležitost se ptát, jak byla zelenina, ovoce vypěstováno, co vše bylo k jejich vypěstování použito.

Pokud má váš farmář biocertifikát, máte hotovo. Pokud ne, pokládejte tyto otázky:

  • Je všechno co prodáváte z vaší farmy?
  • Kde hospodaříte?
  • Kde se o vás můžu něco dozvědět?
  • Kolik druhů zeleniny, ovoce pěstujete?
  • Jak se zbavujete plevele?
  • Čím hnojíte?
  • Jaké osivo a sadbu používáte?
  • Jak ovoce, zeleninu skladujete?

 

Trhy propojují farmáře a spotřebitele. Zaměřte se na sezónnost. Drobné vady, různá velikost a tvary jsou dobrým znamením.

 

Dnes už si můžeme své potraviny vybírat podle etiket, na kterých je uvedena země původu dané potraviny. To nám dává možnost se rozhodnout jak bude náš jídelníček ovlivňovat nás, ostatní obyvatele naší planety a životní prostředí (dalšími možnostmi výběru jsou Bio a Fair trade, ale o těch zase příště).

 

Na závěr krátké srhnutí proč dávat přednost sezónním a lokálním potravinám před dováženými:

  • Je to zdravější – lokální a sezónní ovoce a zelenina obsahují mnoho živin, vitamínů, minerálů a anti-oxidantů, které se převozem, umělým dozráváním a skladováním výrazně snižují. Dovezené potraviny jsou zpravidla o mnoho více chemicky ošetřované (pro umělé dozrávání, pro vzhled po dobu převozu).
  • Je to přirozenější – v každém ročním období má naše tělo jiné požadavky na stravu. Proto by se jídelníček během roku měl měnit.
  • Je to chutnější – lokální sezónní ovoce a zelenina, které přirozeně dozrávají na slunci, mají výraznější chuť, jsou voňavější a šťavnatější.

  • Je to levnější – kupujeme-li zeleninu a ovoce v sezóně, znamená to zpravidla, že jsou dostupnější, a proto se prodávají za nižší cenu, navíc neplatíme za náročnou dopravu.

  • Je to výhodnější – podporujeme tím domácí zemědělství, pěstitele a chovatele, a tím i naši ekonomiku.

  • Je to ekologičtější
    – Produkty, které necestují z druhého konce světa, mají mnohem nižší uhlíkovou stopu. Nejhůře na tom jsou rychle se kazící potraviny, které se přepravují letecky.
    – Zmenšuje se spotřeba energií na dlouhé chlazení a umělé dozrávání.
    – Použije se méně chemických látek, které uchovávají potraviny dlouho „čerstvé”.
    – Při přepravě na dlouhé vzdálenosti je často nutné i důkladnější balení produktů, což znamená více odpadů.

 

Věříme, že správného zemědělce najdete a potraviny pro vás od něj budou mít přidanou hodnotu nejenom v chuti, ale i v pocitu jak jste pomohli jemu, sobě i naší zemi.

 

Autorka Zuzka Waliczková je členkou iniciativy Paběrkování po brněnsku.

 

Projekt je finančně podpořen statutárním městem Brnem.


Fotogalerie: