Chuť ovoce a zeleniny jakou jsme poznali v dětství na zahrádce, v supermarketech nikdy nenajdeme. Potěšit naše chuťové pohárky nám znovu pomůžou lokální zemědělci, od kterých můžeme odebírat bedýnky a tím podpořit jejich hospodaření, místní ekonomiku a životní prostředí.
Co je KPZ (Komunitou podporové zemědělství)
KPZ je způsob získání kvalitních potravin, díky kterému podpoříme konkrétního zemědělce. Jde o partnerství mezi zemědělcem a podílníkem, jehož součástí je i sdílení rizik neúrody a bohatství úrody dané sezóny. Členové KPZ si před sezónou předplatí část úrody, čímž má zemědělec zajištěný odbyt a dostatek financí pro chod farmy. Předání podílu bývá na určeném místě jednou týdně nebo jednou za 14 dní podle druhu předplatného.
Existuje několik způsobů jak se do KPZ zapojit. Základní jsou tyto, ale možností je spousta:
1. Najít si farmáře, který nabízí podíly na své úrodě a dováží na odběrné místo ve vašem městě nebo okolí.
2. Založit odběrné místo, najít odběratele a domluvit farmáře, který bude dodávat podle sezóny ovoce, zeleninu, popřípadě mléčné výrobky, maso a vejce.
3. Domluvit se se skupinou lidí, kteří se složí na pronájem pole a plat člověka, který se bude o pole starat a pěstovat pro vás ovoce a zeleninu.
Výhody pro podílníka (spotřebitele):
Výhody pro zemědělce:
Ukázka, jakou netradiční zeleninu můžete najít v bedýnce od zemědělce (KPZ).
- červená mrkev, žlutá mrkev, salát čekanka, česnekové výhonky, žlutá řepa, mangold, kadeřávek, černou ředkev, muškátovou dýni, tuřín a mnoho dalších podle sortimentu zemědělce.
Pro více informací o KPZ můžete navštívit stránky kpzinfo.cz, asociaceampi.cz, lovime.bio
Jak najít svého zemědělce na farmářských trzích
Nakupování na farmářských trzích nám dává příležitost se ptát, jak byla zelenina, ovoce vypěstováno, co vše bylo k jejich vypěstování použito.
Pokud má váš farmář biocertifikát, máte hotovo. Pokud ne, pokládejte tyto otázky:
Trhy propojují farmáře a spotřebitele. Zaměřte se na sezónnost. Drobné vady, různá velikost a tvary jsou dobrým znamením.
Dnes už si můžeme své potraviny vybírat podle etiket, na kterých je uvedena země původu dané potraviny. To nám dává možnost se rozhodnout jak bude náš jídelníček ovlivňovat nás, ostatní obyvatele naší planety a životní prostředí (dalšími možnostmi výběru jsou Bio a Fair trade, ale o těch zase příště).
Na závěr krátké srhnutí proč dávat přednost sezónním a lokálním potravinám před dováženými:
Je to chutnější – lokální sezónní ovoce a zelenina, které přirozeně dozrávají na slunci, mají výraznější chuť, jsou voňavější a šťavnatější.
Je to levnější – kupujeme-li zeleninu a ovoce v sezóně, znamená to zpravidla, že jsou dostupnější, a proto se prodávají za nižší cenu, navíc neplatíme za náročnou dopravu.
Je to výhodnější – podporujeme tím domácí zemědělství, pěstitele a chovatele, a tím i naši ekonomiku.
Věříme, že správného zemědělce najdete a potraviny pro vás od něj budou mít přidanou hodnotu nejenom v chuti, ale i v pocitu jak jste pomohli jemu, sobě i naší zemi.
Autorka Zuzka Waliczková je členkou iniciativy Paběrkování po brněnsku.