Namáčení semen, obilovin a luštěnin
Ořechy, obiloviny, luštěniny a další semena jsou bohatou zásobárnou energie, bílkovin, tuků, cukrů, minerálů, vitamínů a antioxidantů.
Obsahují ale také tzv. inhibitory enzymů, které zabraňují předčasnému vyklíčeni semen v nevhodných podmínkách a v našich tělech blokují trávící enzymy, a kyselinu fytovou (především u luštěnin a obilnin), která snižuje schopnost správného vstřebávání živin a často dráždí trávící systém.
Abychom nutriční potenciál ořechů a semen maximálně využili, našim tělům zpřístupnili cenné látky a snížili množství inhibitorů a kyseliny fytové, je dobré před konzumací ořechy a semínka namočit. Čímž je tzv. „odemkneme“.
Proč ořechy a semena namáčet?
Jak na to?
Do skleněné nebo keramické nádoby (nepoužíváme kovové) připravíme ořechy nebo semena a zalijeme je asi dvojnásobným množstvím vody o pokojové teplotě. Přidáme špetku soli.
Necháme ve vodě podle doby máčení pro jednotlivé druhy. U delšího máčení můžeme vodu několikrát vyměnit a semena nebo ořechy propláchnout. Po uplynutí namáčecí doby vodu slijeme a semínka (ořechy) znovu propláchneme.
Jak dlouho se namáčí:
kešu 2-2,5 h
mandle 8-12 h
lískové ořechy 7 h
vlašské ořechy 4 h
pekanové ořechy 4-6 h
slunečnicové semínko 2 h
dýňové, lněné a sezamové semínko 8 h
cizrna a mungo 12 h
čočka, pšenice, žito a proso 8 h
quinoa 2 h
TIPY:
Klíčky - nakličování semen, obilovin a luštěnin
Nakličování semen není žádnou novinkou, znali ho už staří Číňané, na dalekých plavbách nakličovali semínka i Féničané, aby se vyhnuli problémům s kurdějemi.
Při klíčení probíhá v semenech mnoho metabolických procesů a výrazně se zvyšuje podíl důležitých živin. Klíčky jsou proto řazeny mezi superpotraviny.
Namočená a nabobtnalá semínka začnou klíčit velmi rychle. Získáme tak cenný zdroj vitamínů, minerálů a dalších živin už během několika dní.
Proč začít s klíčením?
Co můžeme nakličovat
Luštěniny:
červená čočka, černá čočka (Beluga), zelená čočka, obyčejná čočka (u čočky jen celá semena, ne půlky), vigna mungo, „fazole“ Adzuki (je to také vigna), cizrna, sója, hrách.
Obiloviny a podobné plodiny:
žito, pšenice, špalda, ječmen, oves, proso; z dalších plodin amarant, quinoa, pohanka.
Semínka:
slunečnicové, konopné, lněné, dýňové, pískavice řecké seno, jetel, vojtěška, hořčice apod.
Co nenakličovat
TIP: Doporučuji pořídit kvalitní semena ideálně v BIO kvalitě, která koupíte v prodejnách zdravé výživy. Nebo si vypěstujte vlastní :).
Jak pěstovat klíčky ve sklenici?
Potřebujeme: zavařovací sklenici, gázu nebo síťovinu, gumičku a vodu.
Jak klíčky použít?
Syrové, tepelně neupravené (mungo, všechny druhy čočky, vojtěšku, řeřichu, ředkvičku):
TIP: Rozmixováním klíčků s ostatními ingrediencemi získáme výbornou pomazánku nebo dip (pro namáčení kousků zeleniny), který plně nahradí kupovaný výrobek či tučnou majonézu.
TIP: Naklíčenou a usušenou pohanku můžeme rozemlít na mouku, má více živin, než pohanková mouka z nenaklíčených plodů a je přirozeně bezlepková.
Tepelně upravené (cizrna, adzuki, obilí):
TIP: Na jaře si připravte pučálku – naklíčený a opražený hrách. Můžete ji podávat na sladko (třeba se skořicí, máslem a medem) i na slano (s různým kořením nebo sójovou omáčkou).
Autorka Petra Štěpánková je botanička, nadšená zahradnice a poradkyně zdravých a pestrých zahrad. Její inspirativné webové stránky naleznete zde.