Od jara do léta používejme v kuchyni čerstvé rostliny. Na zimu si rostliny usušme na čaj, vyrobme pesta a sirupy.
Výhod je hned několik:
Před sběrem doporučujeme vyhledat si účinky či případná omezení konkrétních rostlin. Stejně tak ke sběru přistupujte ohleduplně k rostlinám i živočichům, které rostliny potřebují (neotrhejte celou rostlinu, nevypleňte lokalitu, nevytrhávejte s cibulkami/kořínky).
Do salátů či pomazánek se hodí:
Polévku uvaříme z:
Na pesto jsou vhodné:
Marmeládu vyrobíme z:
Na čaj využijeme:
Sirup lze připravit z:
Při výrobě domácích dobrot je vhodné se domluvit s někým dalším, vyrábět spolu, případně si výrobky vyměnit navzájem. Ušetříte si práci i energie.
Recepty:
Pesto z medvědího česneku a bršlice
Listy propláchneme a necháme okapat. Rozmixujeme je spolu se semínky. Přidáme sůl podle chuti a olej. Pesto plníme do sterilních skleniček, nahoru nalijeme ještě lžičku oleje, aby povrch byl ponořený. Uchováváme v lednici, vydrží několik měsíců. Používáme na těstoviny, dochucení pomazánek a krémových polévek.
Kopřivová polévka
Kopřivy, brambory, cibuli a česnek povařte v osolené vodě, před ukončením varu přidejte mléko a směs rozmixujte do hladka. Do horké polévky na talíři přidejte strouhaný sýr nebo do ní rozšlehejte vajíčko.
Jitrocelový sirup
Listy propláchneme a necháme okapat. Povaříme je v malém množství vody, rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Do teplého (ne horkého) výluhu přidáme med a špetku kyseliny citrónové. Plníme do sterilních skleniček, uchováváme v lednici. Dávkujeme jednu polévkovou lžíci 2-3 x denně. Listy je nejlepší sbírat do vykvetení rostliny.
„Plevelová“ pomazánka
V misce rozmícháme měkký tvaroh, můžeme doplnit zakysanou smetanou. Utřeme na hladký krém a vmícháme nadrobno pokrájený popenec, trošku soli, popř. česneku. Stejně můžeme vyrobit pomazánku i z jiných jarních bylin – hluchavky, řeřichy, medvědího česneku, ptačince, kerblíku, merlíku, lebedy, jahodníku, (spařené) kopřivy, pampelišky, česnáčku či bršlice. Barevně pomazánku vyšperkují květy sedmikrásky, violky vonné, hluchavky či lichořeřišnice