Úvod   >   Blog
Úvod   >   Blog

Co na srdci, to na jazyku - Divoké rostliny v kuchyni

Od jara do léta používejme v kuchyni čerstvé rostliny. Na zimu si rostliny usušme na čaj, vyrobme pesta a sirupy.


Výhod je hned několik:

  • obsahují zdraví prospěšné i léčivé látky
  • plodiny zpravidla bez pesticidů
  • je to zdarma
  • je to ekologické

 

Před sběrem doporučujeme vyhledat si účinky či případná omezení konkrétních rostlin. Stejně tak ke sběru přistupujte ohleduplně k rostlinám i živočichům, které rostliny potřebují (neotrhejte celou rostlinu, nevypleňte lokalitu, nevytrhávejte s cibulkami/kořínky).

 

Do salátů či pomazánek se hodí:

  • listy kopřivy (spařené), pampelišky (kvůli hořkosti jen malý díl), medvědího česneku, ptačince, řebříčku, mateřídoušky, šruchy, šťavele, jahodníku, jetele apod.

Polévku uvaříme z:

  • listů kopřivy, medvědího česneku, bršlice, ptačince, hluchavky, jetele, jitrocele apod.

Na pesto jsou vhodné:

  • listy medvědího česneku, bršlice, potočnice, ptačince

Marmeládu vyrobíme z:

  • plodů šípku, trnky, borůvky, bezu černého (zbavit semen)

Na čaj využijeme:

  • listy maliníku, jahodníku, kopřivy, jitrocele, plicníku, kontryhele, borůvky apod.
  • květy podbělu, lípy, bezu, mateřídoušky, heřmánku, divizny
  • plody šípku, rakytníku

Sirup lze připravit z:

  • listů jitrocele, kopřivy
  • výhonků smrku
  • květů pampelišky, bezu, heřmánku
  • plodů rakytníku, dřínu, maliníku, ostružiníku

 

Při výrobě domácích dobrot je vhodné se domluvit s někým dalším, vyrábět spolu, případně si výrobky vyměnit navzájem. Ušetříte si práci i energie.

 

Recepty:
Pesto z medvědího česneku a bršlice

  • 3 díly listů medvědího česneku
  • 1 díl listů bršlice kozí noha
  • 1 díl slunečnicových nebo dýňových semínek
  • 2–3 díly olivového oleje
  • sůl

Listy propláchneme a necháme okapat. Rozmixujeme je spolu se semínky. Přidáme sůl podle chuti a olej. Pesto plníme do sterilních skleniček, nahoru nalijeme ještě lžičku oleje, aby povrch byl ponořený. Uchováváme v lednici, vydrží několik měsíců. Používáme na těstoviny, dochucení pomazánek a krémových polévek.

 

Kopřivová polévka

  • 3 hrsti kopřiv
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl
  • 400 ml mléka nebo trocha zakysané smetany
  • strouhaný sýr či vajíčko

Kopřivy, brambory, cibuli a česnek povařte v osolené vodě, před ukončením varu přidejte mléko a směs rozmixujte do hladka. Do horké polévky na talíři přidejte strouhaný sýr nebo do ní rozšlehejte vajíčko. 

 

Jitrocelový sirup

  • 3 hrsti jitrocele
  • 4-5 lžic medu
  • špetka kyseliny citrónové

Listy propláchneme a necháme okapat. Povaříme je v malém množství vody, rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Do teplého (ne horkého) výluhu přidáme med a špetku kyseliny citrónové. Plníme do sterilních skleniček, uchováváme v lednici. Dávkujeme jednu polévkovou lžíci 2-3 x denně. Listy je nejlepší sbírat do vykvetení rostliny.

 

„Plevelová“ pomazánka
V misce rozmícháme měkký tvaroh, můžeme doplnit zakysanou smetanou. Utřeme na hladký krém a vmícháme nadrobno pokrájený popenec, trošku soli, popř. česneku. Stejně můžeme vyrobit pomazánku i z jiných jarních bylin – hluchavky, řeřichy, medvědího česneku, ptačince, kerblíku, merlíku, lebedy, jahodníku, (spařené) kopřivy, pampelišky, česnáčku či bršlice. Barevně pomazánku vyšperkují květy sedmikrásky, violky vonné, hluchavky či lichořeřišnice


Fotogalerie: