Úvod   >   Blog
Úvod   >   Blog

Co na srdci, to na jazyku - Výhonky aneb microgreens

Microgreens, neboli mikrozelenina anebo výhonky, jsou vlastně mladé rostliny zeleniny, kterou si v substrátu nebo na misce vypěstujete ze semínek. Dají se pěstovat v malém prostoru, sklízejí se už za pár dní a jejich údržba vám zabere jen pár minut.

Microgreens jsou ideální nejen pro městské zahradníky, kteří mají jen balkon nebo parapet, ale může je vlastně pěstovat doma každý, kdo si chce zpestřit svůj jídelníček a snadno si vypěstovat čerstvou zeleninu plnou vitamínů třeba i v zimě.

 

Proč pěstovat microgreens?

  • Cenný zdroj živin (superpotravina) – Mikrozelenina obsahuje hodně bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů, enzymů, chlorofylu a dalších zdravotně prospěšných látek.
  • Dobrá stravitelnost – Během klíčení dochází k mnoha enzymatickým procesům – zásobní látky v semenech se rozkládají na snadno stravitelné sloučeniny.
  • Šetříme životní prostředí, pěstujeme lokálně – Nevyžadují používání hnojiv, pesticidů a jiných přípravků na ochranu rostlin, odpadá přeprava, skladování a balení do plastových krabic.
  • Rozmanitost chutí – Každý druh výhonků má svoji typickou a specifickou chuť. Nakličují se hlavně aromatické rostliny.
  • Nezávislost na ročním období a nabídce v obchodech – Můžeme pěstovat kdykoliv, zásobu osiva lze skladovat i více let.
  • Svěžest a čerstvost – Mikrozeleninu konzumujeme čerstvou, neztrácí svou nutriční hodnotu.
  • Jednoduché a rychlé pěstování – Můžete je pěstovat všude. Nepotřebujete zahradu ani speciální vybavení. Šetříte čas. Zabavíte děti.

 

Co pěstovat?

  • Brukvovité (pikantní chuť, desinfekce zažívacího traktu, hodně vitamínů, červené kultivary karoten): např. ředkev, ředkvička, hořčice, rukola, řeřicha, zelí, brokolice, kedluben.
  • Miříkovité (aromatické rostliny typické chuti a vůně): např. celer listový, petržel, kerblík třebule, kopr, koriandr.
  • Bobovité (obsahují hodně bílkovin): hrách, vojtěška, jetel.
  • Česnekovité (typická pikantní chuť): cibule, pór, pažitka.
  • Merlíkovité, laskavcovité: řepa, mangold, merlík čilský (quinoa), špenát.
  • Hvězdnicovité: salát, štěrbák (endivie), slunečnice.
  • Ostatní: bazalka, máta nebo semena vytvářející gel (len, chia).

 

TIP: Pro pěstování microgreens nakupujeme výhradně semínka v BIO kvalitě od osvědčených výrobců. Najdete je ve většině prodejen se zdravou výživou.

 

JAK pěstovat výhonky aneb vitamínové zahrádky na talíři

1. připravíme si talířek nebo mističku,

2. na talířek dáme namočený papírový ubrousek (utěrku, vatu nebo výsevný substrát)

3. na navlhčený podklad nasypeme různá semínka,

4. pokropíme postřikovačem, aby se semínka řádně smočila,

5. necháme bobtnat,

6. zavlažujeme minimálně 2x denně, aby semena nevyschla (nesmíme ale přemokřit!),

7. necháme klíčit ve tmě asi 2 dny, pak na světle do vytvoření výhonků 3-7 cm dlouhých,

8. výhonky seřízneme nebo konzumujeme propláchnuté i s kořínky.

TIP: Microgreens se dají pěstovat i v substrátu, na nějž vysejeme semínka, přitlačíme a pravidelně vlhčíme. Po vyrostení výhonků do výšky 5–7 cm je opatrně seřízneme nebo ustříhneme a použijeme do pokrmů. Zbytek substrátu i s kořínky pak dáme do kompostu.

 

Jak použít výhonky?

• do salátů,

• na posypání chleba,

• do jogurtu či do polévky,

• do bramborové kaše,

• spolu s jinou náplní do palačinek,

• do smoothie,

• jako dekorace do slaných a sladkých pokrmů.

 

Používáme čerstvé bez tepelné úpravy. Dobrou chuť!

 

Autorka Petra Štěpánková je botanička, nadšená zahradnice a poradkyně zdravých a pestrých zahrad. Její inspirativní webové stránky naleznete zde.

 

Projekt je finančně podpořen statutárním městem Brnem.


Fotogalerie: